Много често в готвенето се използват растителни масла, а напоследък здравословните продукти и съответния начин на хранене все повече навлизат и в родната кулинария.

Шарланът е студено нерафинирано слънчогледово масло, което не съдържа никакви консерванти, оцветители или други примеси. То се извлича директно от слънчогледовите семена чрез механично пресоване и не се подлага на химическа обработка.

Вследствие на самия процес на пресоване, семената не губят полезните си вещества, а именно - много важните омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини. Те имат положително влияние върху целия организъм. Консумацията на шарлан укрепва имунната система, поддържа ниски нива на холестерола, облекчава сърдечните проблеми, въздейства благоприятно върху нервната система и подобрява целия метаболизъм.

Шарланът съдържа още Витамин А, който осигурява нормалното и пълно развитие на тялото, подобрява състоянието на кожата, засилва имунитета, има положителен ефект върху функционирането на вътрешните органи.

Студено пресованото слънчогледово олио е богато и на Витамин D, който е незаменим в периода на растеж и развитие, укрепва и като цяло скелетната система. Има положителен ефект върху клетките на вътрешните органи, подобрява имунитета, както и ендокринната система.

При консумация на шарлан може да си набавите и достатъчно количества Витамин Е, който подобрява кръвообращението, нормализира функциите на репродуктивната система, понижава кръвното налягане, нормализира нервната система и забавя процеса на стареене.

Съставът на този уникален продукт е богат и на други витамини, както и на танини и различни минерали. Освен това не съдържа холестерол, което го прави подходящ за хора с диагноза атеросклероза или други патологии на сърдечно-съдовата система.

Шарланът се използва предимно в студената кухня. С него може да овкусяват салати, да се правят дресинги и сосове. Препоръчително е да се добавя към храните, минали през термична обработка, след като те изстинат. Освен, че прави ястието много по-вкусно, този вид олио съдейства и за по-доброто храносмилане.

В същото време консумацията му не трябва да надвишава 20 мл на ден, което е напълно достатъчно количество за кулинарните цели на здравословния растителен продукт.