От вторник в 19 области в страната е обявен жълт код за високи температури. За това предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология. В четвъртък и петък се очаква температурите да достигнат над 40 градуса в областите Видин, Плевен, Русе, Благоевград, Сандански, Пловдив и Ямбол.

Лекарите съветват хората със сърдечно-съдови заболявания да не излизат в горещото време, особено по обед и късния следобед. Препоръчва се приемът на повече плодове и зеленчуци и консумацията на по-малко месо. Специалистите съветват приемането на поне 2 литра течности на ден.

В горещото време трябва да се носят шапки и светли тънки дрехи. Ако в помещението има климатик, температурата не бива да е с повече от 10 градуса по-ниска от тази навън. Спазването на препоръките е от особена важност за малките деца и възрастните над 70 години. 

Симптомите на топлинния удар са главоболие, отпадналост, евентуално повишаване на телесната температура. При наличието на тези симптоми трябва веднага да се потърси лекарска помощ.