От петък температурите в Гърция се очаква да стигнат стойности до над 40 градуса по Целзий. В столицата Атина термометрите може да ударят 45 градуса в събота. Това съобщи метеорологичната служба на страната.

Властите призоваха жителите и туристите да бъдат предпазливи и препоръчаха да се избягват големи физически натоварвания. Много градове и общини ще отворят зали с климатици за хората. Профсъюзите призоваха петък да бъде обявен за неработен ден заради опасната жега.

Италия и Испания се готвят за рекордни горещини от 47- 48 градуса. Сред най-засегнатите това лято ще са Сицилия и Сардиния, предупреждава италианската метеорологична служба. Именно сицилианците усетиха през 2021 г. какво е да живееш на 48,8 градуса по Целзий - най-високата температура регистрирана някога в Европа.

В някои райони на Португалия и Испания, термометрите се очакват да отчетат над 44 градуса. Макар и не толкова горещо, но в рамките на 36 градуса може да бъдат регистрирани температури във Франция, Германия и Полша, прогнозират синоптиците.

Метеоролозите не могат да предвидят колко време ще продължи горещата вълна. Те се опасяват обаче, че високите температури може да продължат до десет дни.