В разговорния език терминът "сапуни" се използва както за произведените по класическата схема на осапунване на висши мастни киселини от животински или растителен произход в присъствие на основи, така и за получените от синтетични суровини. Състава им се различава съществено, а от там и предимствата и недостатъците.

Предимствата на класическите сапуни се изразяват най-общо казано в това , че купувайки си такъв продукт обикновено потребителят е уверен, че в състава на тези продукти влизат основно суровини от природен произход, също и, че те безспорно галят сетивата. Някои ръчно приготвени сапуни са изключително красиви и са като произведения на изкуството. Купувайки ги, чувството, че стимулираме и насърчаваме труда и вдъхновението на човека, който ги е приготвил е много приятно. В състава им влизат животински и природни най-общо казано "мазнини", които са ценни природни ресурси като кокосово, палмово, маслиново и други видове масла.

От там идва и един спорен момент, до каква степен когато ползваме такъв продукт се грижим за природата и успяваме при миене да се възползваме от ценните вещества в състава му? Тъй като знаем, че освен да избягваме употребата на пластмасови опаковки също и прекомерното изчерпване на природни ресурси не винаги показва внимание и грижа към природата.

Един от недостатъците на класическите сапуни е този, че при измиване с твърда вода (такава с високо съдържание на калций или двувалентни йони) правят отлагания както върху повърхностите, така и върху кожата. Другият момент е свързан с влиянието им върху кожата. По правило тези сапуни имат високо pH около и над 9 , което крие сериозни рискове от негативно повлияване на структурата и защитната функция на кожата. Тя е изградена от своеобразно казано хидро-липидна мантия (бариера) и осъществява защитата и функциите си при тесни интервали на pH 4,7-5,5.

Всичко, което използваме като продукт над тези стойности или под тях крие риск от нарушаване на структурата на кожата, като има някои изключения. Използвайки продукти за измиване е хубаво освен да целим елиминиране на патогенни микроорганизми като бактерии и вируси, е и да осъществим благоприятна среда за полезните бактерии, които са част от локалния имунитет на кожата. Колкото по-деликатни продукти използваме, толкова по-добра грижа осигуряваме за себе си. Под деликатни се разбира такива, които имат балансирано pH, съобразено с това на кожата.

В случай, че изборът ви е да ползвате "класически сапун" и то често, като основно средство за измиване на ръцете, е добре да наблегнете на употребата на подхранващи кремове за ръце след измиване. Също да не подценявате грижата за ръцете при по-възрастните сред нас, както и при децата. При децата кожата е деликатна и развива защитните си способности поетапно и не е никак препоръчително да се мият с агресивни миещи средства, докато при възрастните тази способност за предпазване намалява значително с напредването на възрастта.

Следващия път когато отидете да купите хранителни продукти за баба или дядо, няма да бъде лоша идея да сложите в торбичката и един крем за ръце. При това често миене ще бъде не само полезен, но и необходим.

Автор: Марина Бакалова, магистър фармацевт и специализант към програмата "Козметика и битова химия" към СУ "Климент Охридски"