В статията ще разгледаме как жената може да оптимизира тренировъчната си програма и хранителен режим спрямо месечния цикъл. По-конкретно:

  1. Фазите на менструалната периодизация
  2. Хормоните естроген и прогестерон
  3. Моят опит и резултати от последните 3 месеца

Разбрах за този "нов" метод на хранене и трениране преди няколко месеца покрай курса за натурален бодибилдинг към Bayesianbodybuilding.com, към който Мартин Димитров се сертифицира тази година. Стори ми се изключително интересен и супер логичен.

Има редица изследвания и проучвания как периодизацията спрямо месечните фази на менструалния цикъл влияе на изграждането на мускули, покачването на сила, редуцирането на мазнини. Опитът ми през последните месеци ми помогна да намеря и начин за справяне с коварната жажда за сладко в една част от месеца и изключително неприятното чувство на подуване.

В предишната си статия "Приеми месечния ритъм - само за жени" споменах за фазите, а сега ще ги разгледам по-подробно. Тук искам да отбележа, че за нормално протичане на месечния цикъл се счита повторното му настъпване в диапазона между 22 до 33 дни, а перфектен тайминг е на всеки 28 дни, но ако сте извън посочените граници се посъветвайте с гинеколог. Затова е много важно запознавайки се с фазите, всяка една жена да успее да си ги засече спрямо индивидуалната продължителност на цикъла й. Вярвам, че повече жени ще започнат да обръщат внимание на процесите в телата си след като прочетат този материал.

Графика 1

Графика 1

Нивата на хормоните естрадиол/прогестерон в рамките на един месец

Фази на менструалния цикъл

От таблицата сравнително добре се вижда как хормоните се разминават в различните фази, което обуславя и преобладаването на определени процеси в различните фази, движещи се от съотношенията Естроген/Прогестерон.

Фазите, през които минава една жена са:

  1. Менструален цикъл - от ден 1 на кървенето до ден 4
  2. Ранна Фоликулярна - от ден 1 на кървене до ден 7
  3. Късна Фоликулярна - от ден 8 до края на овулацията
  4. Овулация - от ден 13 до ден 16
  5. Средна Лутеална - от първия ден след овулацията или горе долу на 17-я до 23-я ден
  6. Късна Лутеална - от 24 ден до средно от 28 - 33-я ден, в зависимост кога ще започне кървенето.

Има сериозни научни изследвания, които разглеждат тази концепция и доказват, че жените могат да увеличат своята сила и мускулна маса като базират изцяло хранителната си и тренировъчна програма на промените, които настъпват в телата им в периода от 22 - 33 дни.

Изследване направено тази година потвърждава, че тренирането с по-висока честота по време на фоликулярната фаза води до най-добър прогрес. Проучването е било с продължителност от 4 месеца. Взели са участие 59 субекта, включващо само жени, които имат история със силови тренировки. В резултат е направено следното заключение: "Нашите резултати сочат, че високо честотно трениране (3+ пъти на седмица една мускулна група) на краката с тежести през първите две седмици от менструалния цикъл е по-ползотворно за покачване на мощност, сила и за увеличаване на чистата маса в краката." Реално групата, напаснала тренировките спрямо фазите от цикъла е била единствената тестова група, при която се наблюдава увеличение на мускулната маса в краката.

Ами да...ако се замислите си има много логика. Ние не сме като мъжете и е безмислено да се третираме като такива. Да! Жените създават същия относителен процент мускулна маса по време на силова тренировка, както и мъжете, дори понякога и повече, а да не говорим, че са и по-издръжливи, по-устойчиви на силови натоварвания, нервната им система много по-трудно "прегаря" и повечето повторения им се отразяват по-добре. С две думи, нежният пол има възможност да тренира много по-често и с доста по-голям обем спрямо мъжката половина. Друга основна разлика е стартовата точка. Просто мъжете започват с повече мускули и повече сила от жените, но относителното увеличаване на мускулния размер е същият между двата пола. В отделна статия ще разгледам защо се е получило такова разделение между половете, тъй като информацията е доста. Ще ви дам един малък жокер - еволюция!

Влиянието на хормоните

Жените сме съвсем друга вселена, с друг климат и други бедствия и за да разберем менструалната периодизация ще разгледаме някои хормони по-основно. Като тук искам да ви споделя, че има и други хормони, които влиаят, но тях ще ги разгледаме по-подробно в други статии. Ще загатна за един от тези хормони - Кортизола или т.нар - хормон на стреса, но за него друг път ☺

Нека започнем с естроген, който е толкова обвиняван за това, че уж "омазняваме" от него или се подуваме или задържаме вода и още един куп "прекрасни" свойства. Но истината е, че това е хормона, който насърчава усвояването на глюкозата в мускулните влакна от ТИП 1 и предотвратява мускулния катаболизъм. Естрогенът има анти катаболно действие и спомога мускулното възстановяване. В първите 2 седмици по време на Фоликулярната фаза този хормон расте и това е момента, в който трябва да се съсредоточим в образуването на мускулна маса и увеличаването на силата, което разбира се е пряко свързано и с калориите. С навлизането ни в овулация Естрогена започва да намалява и в Лутеалната фаза започва постепенното увеличаване на Прогестерона, който всъщност е главния виновник за всичките ни психически и физически промени.

Прогестеронът и естрогенът са хормони с "противоположно" действие. Докато естрогенът има редица позитивни в контекста на статията качества, то прогестеронът е с негово противодействие или с други думи е със силно изразено катаболно действие (процеси на разпад). Например естрогенът спомага депонирането на глюкозата в мускулните влакна от тип 1 и неутрализира мускулния катаболизъм. Прогестеронът от своя страна прекратява и двата процеса. Прогестеронът също така инхибира (блокира) действието на "Brain Motor Cortex" - зоната от мозъка, която отговаря за движенията и координацията. В резултат на този ефект мозъкът се затруднява при ангажирането на мускулните влакна. Друг, вероятно най-проблемен аспект на прогестерона е действието му като антагонист на тестостерона, което блокира анаболните ефекти на тестостерона.

Като тук искам да отбележа, че от фундаментална важност е да се следим и да сме наясно на колко време ни започва кървенето и дните на овулация, защото те са ни като маркер за промяна на съотношението на макронутриентите и промяна в калорийния баланс. Един съвет от мен - за да засечете кога сте в овулация следете температурата на тялото си - около периода на овулация температурата на тялото ви ще се покачи с 0,3 градуса по Целзий.

Ако имате перфектна продължителност на цикъла, което се счита на всеки 28 дни, то тогава Фоликулярната фаза ще е около 14 дни. Това е перфектния период, в който да си планирате така тренировките, че те да доведат до покачване на мускулната сила и с това до покачване на мускулната маса. Във фоликулярната фаза сме по-чувстваителни към въглехидратите и ги усвояваме много бързо. Те ни дават сила и енергия, за да прогресираме силово. Доколкото в Лутеалната тази чувствителност намалява и съвсем спокойно можем да ги ограничим и да наблегнем към мазнините и особенно да увеличим приема на Омега 3. Това ще ни помогне да не задържаме толкова вода и да не се чувстваме подути.

Според T-Nation има няколко неща, които трябва да запомните:

  1. Менструалният цикъл има огромно влияние върху женския метаболизъм, способността на женското тяло да изгражда мускулна маса, да става по-силно и да гори мазнини. Както виждате твърде често започнахте да срещата съчетанието мускулна маса и жени - най-големият страх на всяка жена е да не заприлича на мъж - това няма как да стане, ако заложите на натурално развитие, спрямо това, което природата Ви е заложила. Ще има статия относно важността на мускулната маса върху здравето, метаболизма и визията за всяка жена!
  2. Фоликулярната фаза е момента, в който жената трябва да се съсредоточи върху прогреса. Този период се свързва с висок толеранс на болка и високи нива на издръжливост.
  3. Във Фоликулярната фаза женското тяло е по-склонно към изполването на въглехидратите за увеличаване на мускулната маса.
  4. Високия естроген по време на овулация увеличава шанса за контузии.
  5. През Лутеалната фаза тялото разчита повече на мазнините за енергия.
  6. Жените, които използват противозачатъчни или имат непостоянен цикъл, не могат да прилагат този метод.

Личният ми опит

Аз съм групов инструктор от 7 години и ежедневието ми е било доста активно през цялата година и през целия месец. Имала съм дълги периоди от годината, в които съм провеждала между 3 и 5 часа на ден групови занимания и много часове прекарани в колата, в задръствания, бързайки за поредния час в залата, което предполага високи нива на кортизол, но за него както вече казах ще говоим друг път. Винаги съм се съобразявала какво ям и съм изключвала периодично различни видове храни като например варива, захарни и хлебни изделия, дори се пробвах да бъда и вегетарианка, а после и веганка и какво ли още не. Крайният резултат винаги е бил крайно незадоволителен от моя гледна точка. Да! Винаги съм била Fit, но съм си и мечтаела да бъда нещо повече. Имам зони от тялото, които ме тормозят от години и въпреки безкрайните ми тренировки и ограничения в храната не съм можела да ги подобрявам. Опита ми във фитнес залата започна през 2016 година, когато се обърнах към Мартин Димитров за изготвяне на хранителен и тренировъчен план. Тогава нямах възможност да отделям повече от 3 часа в седмица във фитнеса, защото физически ми беше невъзможно заради големият ми брой групови занимания. И въпреки това, следвайки хранителния си план имах завидни промени. Така разбрах, че ограничаването, което съм си налага толкова време няма как да доведе до значителни промени.

С времето ежедневието ми се промени и от няколко месеца вече мога да кажа, че успявам да организирам цялото си ежедневие спрямо моите нужди във фитнес залата и така мога да оптимизирам и хранителния си план. Моят по-сериозен опит с метода за периодизация спрямо месечния цикъл започна началото на май месец тази година след като бях претърпяла медицинска интервенция и лекарите ми забраниха физическите натоварвания за 2 месеца. Като за начало с Мартин Димитров решихме моя калориен баланс през първия месец да бъде на едни и същи калории през цялото време и през всички фази, за да мога да усетя по-ясно нуждите на тялото си и кога то има повече сила и издръжливост и кога по-малко.

Само една жена може да разбере колко е изморително в рамките на 28 дни в теб да се сменят постоянно настроения, емоции, приливи и отливи на енергия, желание за работа, желание за тренировки, желание за храна, желание да си останеш просто сам и никой да не те занимава с калории и клекове, а още по-малко с мерене на килограми всяка сутрин особенно, когато в Лутеалната фаза задържаш вода и се чувстваш като балон. След това идват едни 10-ина дни, в които сте като Super Woman и няма нищо на този свят, с което да не можете да се справите. Ако се занимавате с тренировки усещате как може да изкарате 2-3 часа в залата и междувременно да я преподредите, защото като цяло мъжете не си разтоварват тежестите и оставят потни следи по лежанките, но на вас в този период не ви пречи това и искате просто да си запълвате времето между сериите, а не да си лафите с аверите. Все пак работа има да се върши. После някъде по средата сте в овулация и всички хормони се събират, за да ви побъркат за около 3-4 дни. И около 12-14 дни преди новия ви цикъл животът започва да става все по-сив и все по-безмислен. Неразтоварените лостове започват да стават уреди за убийство, защото ви е писнало да ходите след мъжете цял месец и да им подреждате. Започвате да кълнете и зарязвате лоста просто ей така, някой друг да си го оправя. Силите ви с всеки изминал ден намаляват, сякаш ви свършват батериите и накрая просто някой ще ви дръпне шалтера и всичко ще потъне в тъмнина. Започвате да се чудите дали има смисъл да правиш това, което правиш. Кому е нужен този зор, за Бога? После всичко започва отначало!

През втория месец след като разговарях лично с Menno Hеnselmans на семинар проведен в София, той ме посъветва да пробвам да съм в Bulk във Фоликулярната фаза и след това да мина на Cut в Лутеалната, като почивните ми дни да са на възможно най-малко храна. Случи ми се да започна първия си Bulk в късна Фоликулярна и нямах много възможност за прогресии, но все пак успях да покача силата си и да прогресирам в базовите упражнения и в началото на следващта Фоликулярна установихме, чрез сегментния анализатор, че съм загубила 2% мазнини и съм качила около 1 кг мускулна маса.

На снимката виждате разликата между съотношението на 66 кг. в края на април и 66 кг. в края на юни тази година.

Това, което мога да кажа като заключение след последните 3 месеца на експериментиране е, че методът наистина работи, но изисква време, отдаденост и постоянство, за да се намери баланса между храната и тренировките по време на месечния цикъл. Както по-горе споменах ние просто не сме като мъжете и при нас нещата се променят доста динамично, буквално в рамките на дни. Преминаваме от абсолютна сила и мощ към тотално изтощение в рамките на часове. Това, което може да направим е да го приемем такова каквото е и да му се отдадем. Да се вслушаме в тялото си и да чуем от какво то има нужда разбира се с отговорност и уважение към него, а не с оправдания и лакомия. Приемането, че има дни, в които е хубаво да вложим повече воля и усилия и дни, в които да забавим темпото ще ни държи на пътя към целта. А каква е целта всяка една жена трябва да прецени сама за себе си.

Ето и допълнителна информация за по-ученолюбивите. Очаквайте скоро и моят опит с основните принципи пред физиологията на жената, силовите тренировки и "здравословното" хранене.

1. Месечна периодизация спрямо цикъла

2. 9 причини защо жените не трябва да тренират като мъже

3. Натуралният мускулен потенциал при жените (можем ли да станем наистина като мъже?)

4. Разлика при половете в тренировките - това е звуков запис, изисква се по-добър английски.

- 4:01 Мускулен растеж при жените

- 20:44 Какви са физическите различия при мъжете и жените

- 47:00 Кардиото

- 53:11 Тренировки/храна - препоръки спрямо месечния цикъл

- 1:08:35 Трябва ли да има разлика в диетата при мъже и жени

Редактор по темата: Мартин Димитров