Здраве, сила, тонус, "стягане" /каквото и да означава това/, отслабване, релеф, мускули. Всеки човек би си избрал поне една от тези цели, а има такива, които биха пожелали всичко. И защо не? Имам добра и лоша новина за вас. Добрата е че няма невъзможни неща. Лошата - всяко нещо си има цена. Тук не визирам пари. Цената в този случай е да тествате себе си, волята си, способността сами да оказвате влияние на случващото се в собствения ви живот.

Заниманията във фитнес, било то групови, индивидуални, силови, кардио и т.н. стават все по-популярни и актуални. Фитнесът се превърна от силно мъжко ориентирана спортна дейност, имаща за основна цел голям мускулен обем - големи бицепси, гърди и не до там развити крака /това не обхваща 100% от трениращите, но като цяло всеки би се съгласил, че за много хора краката не са приоритет или въобще отсъстват от техния тренировъчен ритъм/, за която се избираше най-старата и скъсана тениска в едно социално събитие, с което хората се асоциират. Асоциират се с групата, с която тренират, със залата, която посещават, със заниманието, на което са решили да бъдат редовни. Старата захабена тениска е заменена с нов спортен екип в тон, най-често белязан със Запетайката.

Без значение от целта, която изберете да преследвате, според мен водещите и задължителни условия за постигане на успех са следните:

  • Физическо натоварване (ще има редица материали, които ще обхващат различни тренировъчни методики и приложението им)
  • Контрол в храната (не ми допада термина диета и лично аз го избягвам при разговор с клиент. Звучи все едно човек е болен, а и думата носи със себе си усещане за ограничения, лишения и глад. Много жени, изпробвали върху себе си различни диети, гладувайки са изпитали на собствен гръб Йо-Йо ефекта. Методът, на който аз разчитам е IIFYM или гъвкаво хранене. Дебатирането върху този подход е много красноречиво, но свободата, която то дава е незаменима. С подобен подход определено мога да кажа, че клиентите ми погледнаха на спортното хранене с други очи. За IIFYM (If It Fits Your Macros) ще подготвя по-детайлен материал, в който ще разясня какво представляват макронутриентите, как да ги комбинираме и по колко да ядем от всеки)
  • Добавките - (тук отново ще обособя тема, защото много голяма част от трениращите залагат на тях целия си успех. За мен лично определени добавки правят храненето пълноценно, по-евтино и допринасят за гъвкавостта, която споменах преди малко. Да имам как спортното хранене да е по-евтино!)
  • Следене и обратна връзка - това е темата днес
  • Изготвянето на индивидуален хранителен план - ако влезете в bg и напишете "хранителен режим" ще видите планове за отслабване, планове за оформяне, за стягане, за покачване на мускулна маса, ще видите дори и "Перфектният хранителен режим". С други думи Google.bg е вашето място, за да постигнете резултати. Уви обаче, на практика нещата не се случват толкова лесно. Без да са съобразени навиците, желанията и вкусовите предпочитания на клиента, с подобен план трудно ще достигнете до поставената цел.

Сигурно си задавате въпроса, защо започваме от зад напред. Ще ви кажа. Преди да започна работа с нов клиент, аз провеждам сегментен анализ, и всичко данни се вписват в неговия персонален картон. Така започвам да създавам история на трениращия и успявам да следя прогреса на човек.

Самият картон включва 4 отделни раздела:

  • Оценка на здравето и физическото състояние
  • Тренировъчна история през последната 1 година
  • Цели за постигане
  • Сегментен анализ

Всеки един раздел е от значение. Често срещана практика при работата с клиенти е липсата на встъпителна част. Не е ефективно и безопасно човек, който не е влизал във фитнес за дълъг период или това е негово първо посещение да преминава директно към тренировка, без инструкторът, който носи цялата отговорност за здравето и безопасността на клиента да е информиран за неговата тренировъчна история или цели. Често хората сами срещат трудност при определяне на собствените си цели. Предварителната консултация е задължителна. Ако вземем за пример LA Fitness, менидждмънтът там задължава инструкторите да имат 15 минутна встъпителна среща преди всяка една тренировка, без значение дали треньора и клиента работят заедно от 3 дни или 3 години. Това е правило и то има причина да бъде установено като такова.

Оценка на здравето и физическото състояние

Иформацията, която взимам от клиента тук е много базова. При различни състояние се процедира по различен начин. Човек, страдащ от хипертония (високо кръвно налягане) трябва да има контрол над пулса през цялото време. Състояния като диабет, артрит, астма и различни алергии са ключови при изготвянето на хранителния план и разпределението на процентното съотношение на макронутриентите (белтъчини, въглехидрати (фибри), мазнини) и избора на храни и хранителни добавки. Хора, които имат проблем със съня не е добре да прекаляват с енергизиращи суплементи като кофеин, йохимбин, таурин и други. Също така е важно да се знае дали клиентът взима някакви лекарства, има здравословни проблеми или медицински интервенции, които биха могли да повлияят върху физическото натоварване.

Тренировъчна история през последната 1 година

Да съм наясно с историята на физическото натоварване на клиента е задължително. В зависимост от това дали човек тренира редовно и постига самостоятелно резултати, дали е в застой или тепърва му предстои да влезе във фитнес се определя интензитета, честотата и естеството на натоварването (развитие на баланс, тренировки основно със собствено тегло, аксесоари, изометрия или базови упражнения със свободна тежест). Белтъчният прием също зависи от това дали си начинаещ или напреднал. Начинаещите имат нужда от по-висок прием на белтъчини, тъй като телата им не са толкова ефективни в усвояването на протеина и синтеза му в мускулната тъкан.

Цели за постигане

Както споменах в по-горните редове, целите много често не са ясни на самите хора. Най-често желания ефект както от жени, така и от мъже е стягането. Това, като термин във фитнеса не означава нищо. Това, което клиента визира е намаляне на обиколките в проблемните области - корем, ханш, бедра, талия, горната част (трицепсът) на ръката. От физиологична гледна точка, това се постига с намаляне %-а на мазнините и увеличаване на мускулната тъкан. Еднакво количество мускулна и мастна тъкан имат различна плътност, следователно и различен обем - фигура 1.

Фигура 1

За да се постигне ефекта на стягането е необходимо съпротивително натоварване (работа с тежести) и определен белтъчен прием. Цели като тонус, подобряване на здравето, по-бистра мисъл за хората, които работят в офиси и мозъците им са ангажирани минимум 8 часа на ден също изискват необходимия подход. След конкретизиране желанието на клиента и стартиране на работа започва и самото следене, като измерванията е хубаво да се правят минимум на 30 дни - достатъчно време, да се види разликата преди и след, измерена в числа.

Сегментен анализ и индивидуален клиентски картон

Какво включва персоналния картон?

В самия картон има включени 8 телесни показателя, които ще опиша детайлно в следващия материал. Те са:

  1. Процент мазнини (%)
  2. Мускулна маса (кг.)
  3. Костна маса
  4. Индекс телесна маса (Body Mass Index)
  5. Основен баланс (Дневна калорийна нужда)
  6. Метаболитна възраст
  7. Съдържание на вода (%)
  8. Висцерални мазнини
  9. Процентното съдържание и разпределение на мазнините в ръцете, краката и торса