Цената на хляба в Европа се е повишила с почти една пета за последната година. Това е най-голямото увеличение, откакто се събират данни, съобщи службата по статистика на Европейския съюз - "Евростат".

Световните цени на пшеницата непрекъснато се увеличават от февруари насам, заради войната на Стария континент, която на практика спря износа на двата най-големи производители на зърно, които са именно Украйна и Русия. През август вследствие на блокадата, заради военни действия и последвали санкции, цената на житото е била с 18% по-висока в сравнение с година по-рано.

България е на осмо място по поскъпване в ЕС, с почти 30% увеличение за 12 месеца. Румъния е на десето място с ръст на цената от 25%, а Гърция е след нея с 23 на сто. Унгария и Литва отбелязаха най-високи годишни промени в средната цена на хляба, с поскъпване съответно от 66 на сто и 33 на сто. Първата десетка на държавите, където цената на хлябът е поскъпнал най-съществено, се попълва от страни в Централна и Източна Европа, сред които Естония, Словакия, Хърватия, Полша, Латвия и Чехия.

За сравнение - Франция е с най-малка промяна в цените на насъщния с нейните 8%, Нидерландия и Люксембург регистрират ръст от "само" 10%.