• Украинците ще работят в България по облекчени процедури

Гражданите на Украйна могат да получат достъп до българския пазар на труда с цел работа по облекчени процедури, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Украинци и членове на техните семейства с предоставено право на убежище или с предоставена международна закрила в България имат право да работят без разрешение за достъп до пазара на труда.

Украинските граждани имат право на сезонна работа до 90 дни в селското, горското и рибното стопанство, хотелиерството и ресторантьорството у нас без прекъсване в рамките на 12 месеца.

Върховният комисар за бежанците към ООН Филипо Гранди обяви, че бройката на бежанците от Украйна е достигнала 520 хил. в съседни държави и числото се увеличава всеки час буквално, от четвъртък насам.

  • Русия ще обжалва решението на ФИФА и УЕФА

Руският футболен съюз определи като дискриминация решението на ФИФА и УЕФА да отстранят националния тим на страната и клубните им отбори от международния футбол. В отговор те заявиха че, може да обжалват това решение в съответствие с международното право, тъй като било в разрез с всички спортни правила и принципи.

От понеделник Русия официално е изхвърлена от най-популярната игра, заради инвазията в Украйна.

Според руския съюз цитирам - "Тези действия разделят света на спорта, който винаги се е придържал към равенство, уважение и политическа независимост".

След решенито на двете футболни централи женският национален отбор на Русия остава извън европейското първенство през лятото. "Спартак" (Москва) е отстранен от Лига Европа и неговия съперник в осминафиналите "Лайпциг" продължава директно в следващата фаза.

УЕФА също така прекратява спонсорския си договор с "Газпром".

  • Русия загуби и домакинство на световното по волейбол

Русия загуби и домакинството на световното първенство по волейбол за мъже. Международната федерация обяви, че е силно притеснена за сигурността на хората в Украйна покрай военните действия в страната.

Русия трябваше да приеме световното по волейбол в десет града от 26 август до 11 септември. От федерацията обявиха, че заради войната ще е невъзможно първенството да се подготви и проведе в тази страна.

Решението идва в момент, в който Международният олимпийски комитет препоръча спортистите и официалните лица от Русия и Беларус да не бъдат допускани до никакви международни състезания. Призивът е свързан с военните действия в Украйна, които са в разрез с действащото олимпийско примирие.

Русия вече загуби финала в Шампионската лига по футбол. От Формула 1 пък заявиха, че в настоящата обстановка провеждането на старта в Сочи на 25 септември е невъзможно.

  • Март с температури от - 10 до 25 градуса

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, в отделни места и по-ниски. Най-високите ще са между 20 и 25 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

През първите две десетдневия на март температурите ще бъдат по-ниски от обичайните.

Тази година се очаква средната месечна температура у нас да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България между 6 и 9 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 2 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата.

Месец март е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 17 часа и 33 минути.