• Русия спря износа на торове

Mинистерството на промишлеността и търговията на Русия препоръча на производителите на торове да преустановят изнoса си, поради проблеми с логистиката.

В съобщение на руското министерство се твърди, че цитирам "има ситуация, при която поради саботаж на доставки от редица чуждестранни логистични компании, фермерите в Европа и други страни не могат да получат договорените количества торове".

В руското становище основно се визира затварянето на пристанища в Канада, Великобритания, Нидерландия и Белгия, поради което терминали в най-големите европейски товарни центрове като Ротердам и Антверпен отказаха да товарят и разтоварват руски кораби. Най-големите компании, специализирани в морския транспорт също отказаха да работят с руски товари.

По данни на Руската асоциация на производителите на торове през 2021 г. страната е произвела над 58 милиона тона или 22% от световното производство. Същевременно е изнесла 64% от този обем с приходи от 12.5 милиарда долара. Русия е на първо място по износ на азотни торове и на трето по калиев карбонат.

В Северното полукълбо сега започва сезонът на засаждане и много производители очакваха по-ниски цени от миналогодишните. През 2021 г. цените на торовете се увеличиха няколко пъти, най-вече заради безпрецедентното поскъпване на газа в Европа.

След руската инвазия в Украйна обаче цените на газа за април надхвърлиха рекордните 3000 долара за хиляда куб. метра. Газът е основен ресурс при производство на торове.

При тези условия се очаква цените на всички основни видове торове да се удвоят през следващите два месеца.

  • ЕС: Пет милиона украинци ще избягат от страната

Според данни на ООН броят на бежанците от Украйна вече надхвърля 1.7 млн. Само в съседна Полша намерилите убежище са над 1 млн. по данни на местната гранична полиция.

Очаква се около пет милиона украинци да избягат от страната, ако руските бомбардировки над Украйна продължат. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Средно по 8 хиляди украинци преминават през контролно-пропускателния пункт Порубне-Сирет на украинско-румънската граница. В транзитния приемателен център, намиращ се в близост, те се задържат ден-два или дори само броени часове. Ако не могат да разчитат на роднини, там те получават помощ от доброволци, сред които и българи, за организиране на техния транспорт към следващата дестинация.

От началото на конфликта в Украйна на всички пунктове на българо-румънската граница у нас са влезли близо 25 000 украински граждани, сочи информация на Главна дирекция "Гранична полиция".

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и право на пребиваване 90-дневен престой в рамките на всеки 6-месечен период. Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства.

  • Стинг призова с песен: Спрете войната

Британският певец и автор на песни Стинг публикува в профила си в "Инстаграм" специално видеопослание, свързано с конфликта в Украйна.

Във видеото музикантът изпълнява своята песен от времето на Студената война Russians и споделя:

"Много рядко съм изпълнявал тази песен през годините, защото никога не съм си мислел, че тя ще бъде отново актуална. Но в светлината на кървавото и крайно погрешно решение на един човек да нахлуе в своя мирен съсед, тази песен отново е призив да си спомним, че всички сме хора.

За смелите украинци, борещи се срещу тази брутална тирания, както и за многото руснаци, които протестират срещу това безобразие въпреки заплахата от арест и затвор: "Ние, всички ние, обичаме децата си. Спрете войната."

Песента Russians е част от дебютния солов албум на Стинг, който излиза през юни 1985 година.