Според проф. Любомир Стойков пищните модели на нашия пазар имат място за изява

Красотата извън общоприетите размери и норми - какво смятат модният анализатор проф. Любомир Стойков и психологът Лилия Стефанова.

"За съжаление, българите не възприемат моделите за красота, които са извън клишето. Негативните коментари за по-пищните дами идват именно от стеснения мироглед на българите", каза Лилия Стефанова в "По стъпките на красотата с Гери Дончева".

Тя изцяло подкрепя Plus Size моделите, защото според нея красотата има много форми и разновидности.

"Чувството, че моделите са красиви само ако са слаби определено е насадено, тъй като това е схващане, което променя нашите усещания. Това е нещо заучено, а не нещо естествено, което идва от нас", каза още психологът.

"Не смятам, че има неща, които не са удачни да бъдат рекламирани от Plus Size модели. Най-важните характеристики, за да бъде успешен един такъв модел, е да вярва в себе си и да върви уверено напред в своята кариера", убедена е Лилия Стефанова.

Според проф. Любомир Стойков пазарът има нужда от всякакви модели.

"Красиви могат да бъдат модели, които не отговарят на баналните стандарти за тази професия. Негативните коментари спрямо пищните жени в България могат да се обяснят сериозно с културно-антропологични причини и усмихнато с чисто зевзешката страна на случая", коментира проф. Стойков.

По думите му общото между моделите с перфектни размери и Plus Size моделите е, че са модели, а различното е въпрос на кантар и на индивидуално предпочитание.

"Пищните модели на нашия пазар имат място за изява, макар и да е ограничено. Зависи много от това какво очаква обществото и клиентите, какво е нужно на публичната комуникация", коментира още модният анализатор.

Според него Plus Size моделите не трябва да рекламират облекла или аксесоари, които оптически влизат в остър конфликт с тези обеми и размери.

"Най-елементарният пример са мини полите или дълбоките деколтета. Хубаво е да се спазват оптичните закони на естетиката и красотата, особено от тези пухкави модели", посъветва проф. Любомир Стойков.