Най-популярният климатолог у нас и професор в СУ "Св. Климент Охридски" Георги Рачев гостува в ефира на WnessTV, за да коментираме заедно климатичните промени, вследствие на човешката дейност и последиците от тях.

Как точно е фиксирана повратната точка за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5°C над прединдустриалните нива?

Проф. Рачев: В международните срещи на високо ниво не участват климатолози. И учени дори не участват. Там са политици и икономисти, в края на краищата политиката е концентриран израз на икономиката. Така че, климатолозите не измислиха 1.5°C затопляне, уверявам Ви. 

По време на ежегодната Koнфepeнция нa cтpaнитe пo Paмĸoвaтa ĸoнвeнция нa OOH зa измeнeниe нa ĸлимaтa или COP27, която се проведе този ноември в Шарм ел-Шейх, Египет, постигна ли се реален напредък спрямо договореното в Глазгоу преди година?

Проф. Рачев: Седем години изминаха от едно уникално споразумение - Парижкото споразумение, което е може би едно от най-добрите намерения на човек относно климата. Оттогава нямаме нищо...пълна нула. Едни от най-големите замърсители - Китай и Русия, дори не дойдоха на срещата в Шарм ел-Шейх.

Няма как да не Ви попитам относно прогнозата за времето, но в контекста на глобалното затопляне - Какво време ни очаква през 2023 година?

Проф. Рачев: 2022 година ще си отиде топла, по-топла от нормалното не само за България, не само за Балканите, но и за целия свят. Тя ще си отиде, като 6-7-ата поред над температурните норми година. Напоследък 2016 г. бе най-топлата със средна температура 1 градус над нормата. При всички положения 2023 г. има много голяма вероятност да се нареди поне в Топ 3 на най-топлите години, откакто се водят метеорологични наблюдения. 

Кое климатологично явление, освен глобалното затопляне, ще повлияе за рекордно топла 2023 г.? - Научете отговора, като гледате цялото интервю с професор Георги Рачев по важните теми от годината - в празничните дни само в ефира на WnessTV!

 

Премиерата на годишния обзор с проф. Рачев е на 25 декември от 18.00 ч.

Повторения - 26 декември от 12.00 ч. и 18.00 ч.; 27 декември от 16.00 ч.; 28 декември от 19.00 ч.; 30 декември от 17 ч.