Според учени усещането за бодрост след сутрешното кафе може да е само плацебо ефект, съобщава "Дейли мейл", цитирайки данни на ново научно изследване. За много хора денят не може да започне без чаша кафе, което ги разсънва, кара ги да се чувстват по-енергични и продуктивни.

Португалски учени са изследвали хора, пиещи кафе, за да разберат дали ободряващото въздействие се дължи на кофеина или на нещо друго в продукта. Хора, които пият минимум една чаша кафе на ден, са преминали през магнитно-резонансна томография - преди и след пиене на кафе или на гореща вода, съдържаща същото количество кофеин. Анализът на мозъчните данни показва, че саморефлексията намалява, както след пиене на кафе, така и след пиенето на гореща вода с кофеин. Това означава, че хората вече са готови да преминат от режим на почивка в режим на работа.

Пиенето на кафе увеличава свързаността в частите на мозъка, участващи в работната памет, когнитивния котрол и поведението, ориентирано към постигане на цели. Това не се случва след пиене на гореща вода с кофеин. Според учените това означава, че самият кофеин може би не спомага за търсенето ободряване.

Мария Пико-Перес от университета "Хауме Първи", която е водещ автор на проучването, посочва, че участниците са били по-готови на действие и по-податливи на външни стимули след пиене на кафе. "За пиенето на кафе водещи фактори са ароматът и вкусът, както и психологическите очаквания, свързани с консумацията на напитката", твърди Перес.

Според авторите на изследването е възможно пиенето на кафе без кофеин да носи същите ползи, въпреки че настоящото изследване не потвърждава конкретно това.