В началото на май по набиращия популярност маршрут в Северна България Дунав Ултра се проведе първият по рода си промоционален тур с електрически велосипеди и осигурен логистичен съпорт с електрически бус. Пионерската по рода си инициатива с името "Електрифицирай Дунав Ултра", се проведе от 5 до 7 май, по емблематичен участък от маршрута - от Лом до Белене.

Специален гост на събитието беше немският журналист и колоездач Александър Тайс от VelostromOnlineMagazin für Pedelec und EBike, който се запозна с възможностите за велосипеден туризъм по поречието на река Дунав в страната. Чужденецът бе възхитен от прекрасната култура и запазеният бит в селата и малките градове около най-голямата река в Европа.

Изненада за него бяха липсата на автомобилен трафик в тази част на България и слабо развитата сфера на туризма, в толкова благодатен за целта регион. Впечатленията му от самия маршрут бяха повече от позитивни - според Тайс, пътешествието по маршрута Дунав Ултра е едно от най-добрите преживявания, в които е участвал като колоездач-журналист.

Амбицията на Дунав Ултра е електрическите велосипеди, устойчивостта и борбата с климатичните промени е да присъстват все по-осезаемо в едноименното приключение, което е отворено за преминаване по маршрута от вело (и не само) туристи през цялата година.

Традиционният преход - масово изминаване на маршрута Дунав Ултра тази година ще стартира на 5 септември от Видин и в рамките на от 2 до 7 дни колоездачите ще преминат през над 700 км по живописни отсечки около Дунав до Дуранкулак.