Общините Белене и Никопол са домакини на Първа регионална дестинация на Дунав Ултра - "Персина на велосипед". Събитието включва офроуд колоездачна обиколка на 1 юли по изключително живописен и исторически маршрут Белене - Никопол - Белене.

Първото по рода си събитие по поречието на река Дунав има потенциал да се превърне в традиционен фестивал всяка година за мултиадвенчър спортно-развлекателни активности. Инициативата е разделена в две категории - състезание и хоби. В първата участниците ще бъдат предизвикани да изминат дистанцията за най-кратко време, а по-голямата част от тях ще се забавляват, преодолявайки трасето с помощта на мобилно приложение, следвайки предварително маркирани контролни точки.

Всяка от контролните точки ще е отбелязана с един от 5-те символа на дестинацията - морски орел, черен щъркел, моруна, пеликан и Никополското плато. В деня на събитието, непосредствено до река Дунав ще бъде изградена специална зона, в която ще има забавления за участнците и гостите. За целта организаторите предлагат допълнителни активности, сред които разходка-сафари с рибарски лодки около о-в Персин, посещение на "Българските Малдиви" - около гр. Никопол, приключение с каяци и наблюдение на птици. Събитието ще предложи множество инициативи, музика, томболи, както и DJ парти.

Офроуд колоездачната обиколка "Персина на велосипед" е част от поредицата събития по повод 10-годишнината на най-дългият туристически веломаршрут в България - Дунав Ултра. 

Традиционният преход - масово изминаване на маршрута Дунав Ултра, тази година ще стартира на 5 септември от Видин и в рамките на 2 до 7 дни колоездачите ще преминат над 700 км по живописни отсечки около река Дунав до Дуранкулак на Северното Черноморие.

Официален сайт Дунав Ултра: https://dunavultra.com

Официален сайт на локалното приключение Персина на велосипед: https://dunavultra.com/persina-by-bike

Повече за Приключение Дунав Ултра: https://dunavultra.com/adventure-box/

Повече за Събитие Дунав Ултра: https://dunavultra.com/dunav-ultra-10-years-after-2023-bg/