Тази неделя в предаването "Надя DAILY" по WNESSTV ще видим как децата в Града под тепетата се обучават и възпитават по метода Монтесори. Тази учебна година алтернативната практика вече е въведена в девет общински детски градини, две ясли и четири училища в Пловдив. Общината е първата в страната, която през учебната 2016 - 2017 г., започва успешно да прилага този метод. От въвеждането на програмата до момента са обучени близо 2000 деца и 140 в начален етап на основно образование.

Още от първа група децата се учат да си сервират храната и да отсервират съдовете след това. Почистват си, сипват си вода, избират с какво да играят и дали да спят на обяд. Имат специални правила, които с удоволствие следват.

Датиращ още от далечната 1907 г., днес методът Монтесори се прилага успешно в над 20 000 училища и детски градини в почти 100 страни по света. В България обаче като че ли този образователен подход все още не е широко разпространен, особено в общински детски заведения. Методът е въведен от италианския доктор и педагог Мария Монтесори. Той е алтернатива на традиционните образователни практики. Във философията му е заложена идеята още от ранна детска възраст малчуганите да се учат на самостоятелност и да имат право на личен избор.

Какви са предимствата и правилата, как се трупат знания по време на игра и възможно ли е да има дисциплина, без да се нарушава свободата на подрастващите? Отговорите на тези и на още много въпроси гледайте тази неделя в 10:30 само в "Надя DAILY" по WNESS TV.