Здравословната диета може да няма толкова благотворно влияние върху неврологичното заболяване деменция, както се предполагаше досега. Това твърди ново проучване на екип от университета в Лунд, Швеция.

Средиземноморската диета, която включва много зеленчуци, плодове, риба и здравословни мазнини и по-малко млечни продукти или месо, е представяна, като предпазваща умствените способности. Настоящите резултати в Лунд обаче правят предположение, че това не е така.

Други гласове естествено призовават тези нови резултати да се поставят под съмнение.

Хедър Снайдер, вицепрезидент по медицински и научни връзки в Асоциацията на Алцхаймер - една от формите на деменцията, не е убедена, че констатациите, публикувани онлайн на 12 октомври в списание Neurology, са убедителни.

"Това е наблюдателно проучване, което може да открие връзка между факторите, но не доказва причинно-следствена връзка", казва Снайдер, която не е участвала в проучването.

Снайдер добавя, че съществуващите досега данни показват, че стратегиите за намаляване на риска от деменция трябва да се разглеждат в комбинация, а не една по една. Асоциацията на Алцхаймер ръководи проучването U.S. POINTER - двугодишно клинично изпитване за оценка дали интервенциите в начина на живот, които са насочени едновременно към множество рискови фактори, могат да защитят умствената функция при изложени на риск възрастни.

"Връзките между диетата и риска от деменция трябва да бъдат изследвани в множество проучвания, сред голям брой популации и много държави, което може да доведе до различни резултати", отбелязва още Хедър Снайдер.

За новото изследване екипа от университета в Лунд, ръководен от д-р Изабел Гланс, е събрал данни за 28 000 шведи без деменция, със средна възраст 58 години. За период на обследване от 20 години - 7% са развили деменция, включително болестта на Алцхаймер.

През това дълго време на наблюдения екипът учени изследва диетите на участниците и не открива разлика в риска от деменция между тези, които са на конвенционална храна и тези на средиземноморска диета.

"Въпреки, че нашето проучване не изключва напълно възможната връзка между диетата и деменцията, ние не открихме данни за такава", отбелязва Гланс в свое изявление.

Саманта Хелър, старши клиничен диетолог в NYU Langone Health в Ню Йорк, добавя по темата: "Противно на заключенията от това голямо проучване, има други изследвания, които са открили намален риск от деменции и когнитивен спад при придържане към средиземноморската диета".

Тя коментира, че има много доказателства, които предполагат, че различни модели на здравословно хранене, като цяло значително намаляват риска или помагат за справянето с няколко хронични, често предотвратими заболявания. Сред тях - сърдечни заболявания, диабет тип 2, инсулт, високо кръвно налягане, някои видове рак, бъбречни заболявания и когнитивен (умствен) спад.

"Храненето с различни пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци, плодове, ядки и други храни с високо съдържание на фибри помага да се гарантира, че нашите тела и мозъци получават хранителните вещества, от които се нуждаят, за да останат здрави и да се борят с болестите. Наред с това поддържането на физическа и умствена активност и достатъчно сън също помага за подобряване на здравето на мозъка", обобщава в заключение Хелър.