Глобалното адаптиране към безжичната технология 5G едва сега започва, но скорошно проучване вече прогнозира развитието на следващото поколение 6G.

Според изследователи от Масачузетския университет - Амхърст, при 6G хората ще могат да бъдат използвани като антени, съобщава "The News International".

Как по-точно би се случило това? Комуникацията с видима светлина (VLC), която функционира като безжичен заместител на фиброоптиката, може да бъде много полезна за 6G телекомуникациите. Понастоящем фиброоптиката прехвърля данни за светлинни проблясъци, използвайки изключително тънки стъклени или пластмасови нишки. Тези жици са невероятно малки и също така невероятно деликатни.

Екипът на UMass Amherst твърди, че е разработил креативен и евтин метод за улавяне на отпадъчната енергия на VLC, който използва тялото като антена. Малката по размери електроника, която носим ежедневно, а вероятно и по-голямата електроника, може да се захранва от тяхната технология, която рециклира отпадъчната енергия.

"VLC е доста прост и интересен", уточнява Jie Xiong, професор по информация и компютърни науки в UMass Amherst, в съобщение на университета. "Вместо да използва радиосигнали за безжично изпращане на информация, той използва светлината от светодиоди, които могат да се включват и изключват до един милион пъти в секунда."

Фактът, че инфраструктурата за използване на VLC вече съществува, е това, което я прави толкова привлекателна за бъдещето на безжичните технологии. Нашите домове, коли, улични лампи и фирми или работни места са осветени от LED крушки в резултат на настоящите технологии и интелигентни устройства и също може да прехвърлят данни.

"Всичко с камера, като нашите смартфони, таблети или лаптопи, може да бъде приемник", обяснява още Xiong.

Екипът отбеляза, че тъй като светодиодите излъчват "RF сигнали от страничен канал" (или радиовълни), VLC системите страдат от значително "изтичане" на енергия. Ако изследователите успеят да уловят тази радиочестотна енергия, те ще могат да я използват.

"В крайна сметка искаме да събираме отпадъчна енергия от всякакви източници, за да захранваме бъдещите технологии", заключава професорът по информация и компютърни науки Jie Xiong.