През месец май миналата година, ултрамаратонецът Краси Георгиев успя да осъществи едно историческо бягане: избяга маршрута на паневропейския транспортен Коридор №8, като тръгна от Варна на 8 май, 2019 г. за 16 дни пробяга цяла България, Република Северна Македония и Албания и финишира в Дуръс, на брега на Адриатическо море на 23 май. Утрамаратонът беше предаван в реално време на сайта на WNESSTV, като по този начин стотици хора - както спортисти и бегачи, така и привърженици на идеята за осъществяването на пътния коридор, се включваха и бягаха с него в различни отсечки по трасето.

Краси Георгиев мина през градовете Варна, Несебър, Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Панагюрище, София, Кюстендил, Крива Паланка, Скопие, Тетово, Кичево, Охрид, Елбасан, Тирана и Дуръс и във всеки град имаше среща с кметовете и представителите на общините, в които имаше възможност да повдигне въпроси свързани с това какво ще се подобри в социалния, икономическия и културния живот на всеки град, когато бъде реализиран транспортният Коридор №8.

"Когато започнахме този маратон го кръстихме "Свързаност" и се оказа точно така - ние, хората на Балканите сме свързани." - бяха думите на Краси при пристигането му на брега на Адриатика и след като пробяга дължината на трасето от Варна до Дуръс: 1200 км.

Какво се случва с Коридор №8 една година по-късно, как се отрази пандемията от COVID-19 на транспорта и комуникациите между България, Северна Македония и Албания и какво можем да очакваме от тук нататък от Краси Георгиев? Отговорите на тези и други въпроси ще научите във филма "Corridor 8: Road to the future of Balkans" на Мирослава Иванова, който можете да гледате по WNESSTV на 13 юни, събота, от 21:30 часа.

Мирослава Иванова е едно от любимите телевизионни лица на зрителите от последните десетилетия, като освен телевизионна водеща Мирослава е била и военен репортер и добре познава болните теми на Балканите, тъй като е снимала репортажи, включително и от бежански лагери, в Северна Македония. Преди премиерата на филма "Corridor 8: Road to the future of Balkans" Мирослава отговаря на нашите въпроси, като ни дава малък teaser какво да очакваме.

В годините си отразявала най-различни теми свързани с Балканите, които са тези, които остават актуални и днес?

Мирослава Иванова: Бях в Северна Македония по време на войната. Видях разделени села, видях страха в очите на хората, чух въпросите им, които започваха със "защо"... Бях в бежанския лагер в Радуше - море от хора, палатки и неизвестност.

Да, тук конфликтите се приемат за наследство от миналото, което сякаш винаги ще крачи с нас към бъдещето. Не приемам това. Имаме минало и спорове, но пътят ни напред минава през компромиси и усилия.

През следващите години ще следя с интерес темата за европейската интеграция на региона. Разчитам на този процес да промени отношенията на Балканите. И по време на българското европредседателство поставихме тази тема в центъра на разговора. Надявам се той да продължи, въпреки изпитанията, през които преминава Европа през последните месеци и финансовите трудности, които ни очакват заради пандемията.

България, Северна Македония, Албания: близки и същевременно разделени. Защо се получава така? Какво сподели Краси Георгиев по време на снимките?

Мирослава Иванова: За съжаление, актуално остава разделението. Направихме много в посока на по-добри отношения с Република Северна Македония, подписвахме договори, създавахме работни групи... И пак историята ни разделя - имена, събития, дати. И пак оставаме без директна връзка помежду си - железопътна или въздушна.... Последно бях в Северна Македония преди две години. И на границата получих същия SMS за цената на роуминга, който отговаряше на този, който получих, когато кацнах в Азия на 8 хиляди километра оттук. Това не може да бъде нормално. Смятам, че поколения държавници са длъжници на хората на Балканите, които много по-лесно и много повече могат да бъдат заедно, ако имат по-добри условия да пътуват, да се срещат, да общуват. Затова и за мен Коридор 8 остава актуална тема. Респект към Краси Георгиев, който положи свръхчовешки усилилия в името на каузата да бъдем свързани. Свързани с възможности. Свързани в настоящето, а не разделяни от миналото. Във филма той казва, че навсякъде по пътя си се е чувствал у дома. За мен няма по-смислен отговор на въпроса защо трябва да има Коридор 8.

Последните години българите пътувам все по-често, включително и лятото в Гърция, но сякаш не се сещаме, че Адриатикът е също толкова близо и Албания също е прекрасна морска и лятна дестинация. Дали реализирането на Коридор №8 би променило това?

Мирослава Иванова: Реализацията на този проект ще донесе много възможности за пътуване и туризъм, за транспорт на стоки и услуги, за бизнес. Още от древността е ясно, че където има пътища, има и по-висок стандарт на живот. Има и стабилност. Неслучайно още римляните са създали Via Diagonalis - пътят, който е свързвал Сингидунум (днешен Белград) с Константинопол (днешен Истанбул), а днес съседните ни държави Румъния, Гърция, Турция, Сърбия също така инвестират много в транспортна инфраструктура. Не бива да изоставаме в усилията, които полагаме в тази посока и ние.

Какво да очакваме от филма "Corridor 8: Road to the future of Balkans"? Кои са гостите във филма и кои са най-обсъжданите теми?

Мирослава Иванова: "Corridor 8: Road to the future of Balkans" "среща" мнението на експерти с дългогодишен професионален интерес към Балканите с личните преживявания на Краси Георгиев по време на неговото бягане по трасето на един важен за връзките между хората на Балканите транспортен коридор. И докато в кабинетите на политиците се водят разговори за финансиране и политика, по пътя от Варна до Дуръс хора от три държави бягат заедно с Краси и говорят с него за приятелство. Затова и каузата на Краси и екипа на WNESSTV, който работи с него, са важни и днес. Тя дава онази гледна точка, която понякога убягва от вниманието на политиците, докато в кабинетите си говорят за пари, влияние и интереси на Балканите.

Идеята на филма "Corridor 8: Road to the future of Balkans" е да припомни събитията от миналата година и отново да постави темата за Коридор 8 във фокуса на вниманието. Той включва разговори с ултрамаратонеца Красимир Георгиев, реализирал идеята през 2019- та, с Милен Керемедчиев- бивш заместник- министър на външните работи и икономиката и специалист по отношенията на Балканите, с историка проф. Александър Костов, който познава в детайли развитието на транспортните връзки в региона от древността до днес и с проф. Николай Михайлов- инженер, председател на Надзорния съвет на "Трейс груп" и председател на Българския транспортен форум. Събеседниците във филма разкриват своите очаквания за бъдещето на проекта, говорят за неговите предимства, както и за препятствията, през които ще трябва да премине, за да бъде реализиран. Поставят днешния разговор за Коридор 8 в контекста на актуалните отношения на Балканите и очакванията за бъдеща евроинтергация на Северна Македония и Албания.