• Конфликтът в Украйна - Начало на хуманитарна криза?
  • Централна Европа се готви за бежанска вълна от Украйна
  • Петролът премина 7-годишния ценови връх
  • Повишен въздушен трафик над България

Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна по суша, въздух и море - най-голямата атака на една държава срещу друга в Европа, след Втората световна война. Това породи опасения от огромен наплив от бягащи от Украйна хора - страна с 44 милиона души население.

Владимир Путин обяви започването на война под названието "Специална военна операция в Донбас". Военното настъпление бе предшествано от кибератаки срещу украински държавни институции и банки.

Граничната служба на Украйна съобщи, че Русия е атакувала едновременно от своя територия, от Беларус и от окупираните зони в Донбас и Крим. Обстрелвана е границата на 5 украински области - Луганска, Сумска, Харковска, Черниговска и Житомирска.

Агенция Укринформ предаде, че очевидци съобщават за серия от взривове в украински градове, сред които Одеса, Мариопул, Харков и столицата Киев.

Часове след руската инвазия в Украйна, по улиците на Киев се образуваха колони от автомобили, опитващи се да напуснат града.

България разкрива три пункта за българи, които искат да бъдат изведени от Украйна, заяви премиерът Кирил Петков след заседание на Министерски съвет. Те могат да бъдат превозени с автобуси, обмисля се и възможност за полети през Полша.

До четвъртък 120 български граждани са поискали евакуация от Украйна. Те ще се опитат да напуснат страната със собствени превозни средства, като на границите с Полша, Молдова и Украйна ще ги чакат български дипломати.

Според президента Румен Радев българските граждани, които искат да се евакуират от Украйна са близо 4 хиляди.

Обмисля се вариант България да приеме и украински граждани, посочи още Кирил Петков.

По-рано министърът на туризма Христо Проданов обяви, че е възможно страната ни да настани между 2 и 4 хиляди украински граждани в български хотели.