• Глад и още конфликти в дългосрочен план след кризата в Украйна?

Украйна и Русия заедно контролират 29% от световния износ на жито. Освен това 19% от световния експорт на царевица и цели 80% от този на слънчогледово олио също принадлежат на двете източни страни. Сега едната е подложена на ракетна атака, другата е поставена в тежка международна изолация по същата тази причина.

Последствията от това е поскъпване на житото на европейските пазари с повече от 6%, при това само до началото на март. Ефектът от инвазията се усеща и в другия край на света - на стоковата борса в Чикаго цената на житото скочи с 5% и доближи 14-годишен връх, заради опасения относно логистиката и прекъсване на вериги за снабдяване.

Нападението на Москва накара Украйна да затвори пристанищата си, а тя изнася огромните 4.5 млн. тона на месец царевица към Китай, Испания, Холандия, Иран и Южна Корея.

Алтернатива, поне за краткосрочни решения, е Румъния. Търговците са закупили близо 500 хиляди тона румънска пшеница и 300 000 тона румънска царевица от началото на боевете в Украйна, предимно за незабавно изпращане или товарене през март и април.

На този фон българското правителство успокоява, че наличностите в страната ни са достатъчни, като имаме зърно за 2 години напред, както и че се вземат ефективни мерки в тази насока. Миналото лято бpaншoвaтa opгaнизaция нa зъpнoпpoизвoдитeлитe обяви, че пoнe oт двe дeceтилeтия нe e peгиcтpиpaн тoлĸoвa виcoĸ дoбив на жито. При 12 милиона декара пшеница е прибрана рекордна реколта за страната от над 7 милиона тона. Към момента в складовете на производители и търговци има налични 3 млн. тона хлебно зърно.

Черноморският зърнен пул е ключов за изхранването на страни като Турция, Египет и обширен район на Близкия изток и Северна Африка. Регионът е особено уязвим от покачване на цената на основните храни, поради слабото местно производство. Вече се изразяват мнения, че за някои жители там хлябът може да се окаже лукс в съвсем близка переспектива.

Норвежката Yara International - един от най-големите производители на торове в света, алармира, че проблемът е още по-мащабен - от самия добив и транспорт на зърно.

Yara, цитирана от "Ройтерс", посочва че, общо 25% от европейските доставки на ключови суровини за земеделието, като азот за торове, калиев карбонат и фосфати идват от Русия.

Цените на торовете се повишават рязко още от последните месеци на 2021 г., следвайки растящите цени на природния газ. Съответно разходите за храните ще скочат рекордно.

Според Yara потенциална последица от тази цитирам - "Абсолютна катастрофа" е, че само привилегирована част от световното население ще получават достъп до достатъчно количество храна.

Освен това високите цени на основните храни са предпоставка за неустойчива хранителна система, водеща до глад и конфликти в дългосрочен план по света.

  • Най-голямата руска банка се изтегля от Европа

Най-голямата банка в Русия се изтегля от европейския пазар. "Сбербанк" обяви, че напуска, докато подразделенията ѝ губят средства, а клиентите теглят парите си.

Банката съобщи, че вече не може да предоставя ликвидност на европейските си офиси. В същото време обяви, че капиталът и качеството на активите ѝ са достатъчни, за да се правят плащания на всички вложители.

Все още не е ясно как точно ще стане изтеглянето от Европа - чрез доброволен отказ от лиценз и банкрут или продажба на активи.

Във вторник Европейската централна банка нареди на "Сбербанк" да затвори европейски подразделения, заради масовото теглене на депозити в Австрия, Словения и Хърватия.

Това се случва на фона на информацията от Официалният вестник на ЕС, че седем руски банки са изключени от международната система за разплащане SWIFT, като част от санкциите зарадиинвазията в Украйна.

Сред тях е ВТБ, втората по големина в Русия. Така приблизително една четвърт от обема на руската банкова система остава извън SWIFT. Извън забраната са две банкови учреждения, свързани с продажбите на течни изкопаеми горива.

Мярката влиза в сила от 12 март.