Доцент Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН коментира темата за галопиращите цени на храните, как влияе ценовия шок върху начина на живот на хората и адекватни ли са мерките на държавата.

От началото на годината до 17 март цените на храните на едро са нараснали с малко над 7 на сто, а на годишна база спрямо 17 март 2022 година цените на едро са се повишили с почти 22%. Защо храните у нас продължават да поскъпват с посочените темпове на фона на по-евтин газ от есента насам, по-евтин борсов ток и по-евтини горива?

Ние, секторните икономисти разглеждаме цените, като тръгваме от първичния производител. Примерно при зърното, то се произвежда 8 месеца - започва от дълбоката оран, сеитба, мероприятия по растителна защита, използване на азотен тор, който поскъпна много, тъй като се произвежда от природен газ, а в същото време е определящ за 30% от реколтата. После следва меленето на брашното и т.н., тоест с една дума роля играе фактора "Време".

Има ли предприети мерки за ограничаване поскъпването на храните в други страни от ЕС и как са реализирани те? 

Има, във всяка държава има подобна мярка. Във Франция например тя се нарича Антиинфлационна кошница и се реализира, като партньорство на държавата и големите вериги, които са с площ над 400 кв.м. В тази кошница трябва да влязат 100 храни, а може и повече и включва пресни, охладени риба и месо, местни плодове и зеленчуци, био храни без консерванти. Търговецът се ангажира тези 100 продукта 100 дни да бъдат на твърди цени, тоест без да ги променя, но преобладаващата част от тях или всички са изцяло местно производство.

Може ли да очакваме поевтиняване на храните  у нас в обозримо бъдеще?

За да поевтинеят храните и да са истински, и здравословни те трябва да са български, традиционни храни. На тези храни обаче трябва да има информация, която да е публична - преработвателя откъде и на колко е изкупил млякото примерно от фермера. И дали този фермер утре ще оцелее с тази изкупна цена, защото 40% от млякото и 80% от зеленчуците у нас са внос.

 

Гледайте цялото интервю с доцент Огнян Боюклиев в събота - 8 април от 19.30 ч. само в ефира на WnessTV!