България е на 77-о място в тазгодишния Световен доклад за щастието. Това поставя страната ни с осем позиции по-високо в класацията в сравнение с миналата година и с единадесет в сравнение с доклада отпреди две години.

Преди нас - съответно местата между 74-то и 76-то заемат Еквадор, Перу и Филипините. Непосредствено след нас в класацията са Непал, Армения и Таджикистан.

От съседните ни страни Румъния е на 24-о място, Сърбия на 45-о, Гърция е 58-ма, РСМ - на 87-о, Турция е 106-та.

Финландия е страната с най-щастливо население за шеста поредна година. Според доклада следват гражданите на други държави с висок стандарт на живот като Дания, Исландия, Израел, Нидерландия, Швеция, Норвегия, Швейцария, Люксембург и Нова Зеландия. Промени в челната тройка спрямо миналата година няма.

Австрия и Австралия са съответно на 11-а и 12-а позиция - запазват ги от миналата година, докато Германия е на 16-о място, което е с две позиции по-надолу на годишна база. Канада, Ирландия и САЩ са съответно на 13-о, 14-то и 15-то място. 

Разкъсваните от военни действия Афганистан и Ливан са двете страни в дъното на класацията.

Това е единадесето издание на доклада, подготвян от Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие въз основа на обобщения от глобални проучвания на института "Галъп", сред населението на близо 150 страни.  Той се съставя ежегодно от учени в САЩ, а първият световен доклад за щастието е публикуван на 1 април 2012 г.