Цените на кафето в страните от Европейския съюз са се повишили с 16,9% през август, спрямо същия месец на миналата година, сочат данни на Евростат. Рязкото поскъпване е превърнало "сутрешната напитка почти в лукс", се казва в доклад на европейската статистическа агенция.

Любителите на различните видове ободряваща напитка, като капучино и лате също са усетили допълнително поривите на инфлацията. Цената на прясното пълномаслено мляко е била средно с 24,3% по-висока, а тази на нискомаслено мляко се е увеличила с 22,2%. Друг основен продукт за чашата сутрешно кафе - захарта, е поскъпнала с 1/3 или с 33,4% на годишна база.

По данни на Евростат най-голям скок в цените на кафето е отчетен във Финландия - 43,6%. В България само за година то е поскъпнало с 20.5%, което е повече от средното за ЕС. Италианците са най-облагодетелствани, тъй като любимата тяхна напитка се е повишила само с 6.6 на сто.

Унгария пък е "първенец" сред страните-членки по най-значимо повишаване на цената на пълномасленото мляко с 51,7%. У нас покачването също е голямо - 24.1%.

Най-голяма годишна инфлация при стойностите на захарта - внушителните 109,2%, отчитат в Полша. Следват Естония - 81,2% и Латвия - 58,3%. Страната ни е на четвърто място с ръст от 44,9%.