България е сред първите три страни в Европейския съюз по прием на антибиотици през последните 12 месеца. Това показва проучване на Евробарометър.

Според данните 33% от българите са приемали антибиотици на таблетки, на прах или като сироп през последната една година. По този показател преди страната ни са само Малта с 42% и Люксембург с 36 на сто. Най-малко са склонни да приемат антибиотици в Швеция и Германия с по 15%, както и Полша - с 16 на сто.

Относно познанията за антибиотика - в 11 държави-членки мнозинството от анкетираните знаят, че той не убива вируси. Сред тях са гражданите на Швеция, Люксембург, Нидерландия и Ирландия. На другия полюс по информираност са Кипър, Гърция, Румъния, Литва и България.

В осем държави се наблюдава увеличение на дела на тези, които казват, че са получили информация за ненужната употреба на антибиотици. Сред страните с най-голям ръст по този показател са Чехия с увеличение от +9%, България с +7 на сто и Естония с +6%.

Във всички държави близо седем от десет или повече респонденти са наясно, че ненужната употреба на антибиотици допринася за това те да станат по-малко ефективни.