Продажбите на нови автомобили в страните от Европейския съюз нарастват за втори пореден месец. С реализираните над 46% повече коли през септември, спрямо същия месец на миналата година, България е на първо място сред включените в статистиката държави.

Това показват данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа. От големите пазари най-сериозен ръст има в Германия -  с 14 % и Испания с близо 13 на сто.

За целия ЕС годишния ръст е 9.6%, но цифрите се обясняват с твърде слабите продажби през септември 2021 г., породени от пик на кризата с чиповете, резултат както от глобалният недостиг на полупроводници, така и от логистичните проблеми, заради пандемията от COVID-19.

За деветте месеца на тази година обаче, като цяло пазарът на нови автомобили се свива с почти 10% и пада до 6.78 млн. броя. Причина за това са както продължаващият недостиг на чипове, така и нарушените вериги на доставки, заради войната в Украйна.

За този период обаче България е лидер по ръст на закупени нови коли с 21 975 броя. Това е с 15.4% повече от първото деветмесечие на миналата година.

Регистрираните леки автомобили втора ръка за периода януари - септември са 136 320, което е с почти 10% по-малко за същия период на миналата година. В момента у нас за нова кола се чака минимум половин година, вследствие на което има сериозен недостиг и на употребявани автомобили. Техните цени скочиха с над 50% в сравнение с преди две години.