1. Време за близките

Колко пъти сте обвинявали причините, които изяждат свободното ви време? Онова, което всъщност ни дразни най-много е, че нямаме достатъчно време за хората, които обичаме. Споделено време с половинката, игри с децата, вечери с приятели. Е, сега няма такава възможност за приятелски сбирки, но оценете това, което получавате в този особен период. Тези мигове са подарък за вас и вашето семейство. И не забравяйте, че семейството ви също оценява моментите, прекарани с вас. Не позволявайте на малките неразбирателства да помрачават това ценно време.

2. Организация на време

След поредица от дни, прекарани у дома - делнични и почивни, осъзнаваме, че времето важи дори тогава, когато не си гледаме часовника. Именно така научаваме, че да станеш рано, да се подготвиш за предстоящия ден, да подредиш дневните си задачи, било то домакински, родителски или работни, е от изключителна важност. А когато чувстваме физическата си свобода застрашена, нека опитаме да се освободим поне от оковите на времето. Начинът е да приоритизираме всеки час и го изпълним с полезна дейност. Дори да е почивка - тя е най-добре осъзната и оценена, когато е заслужена и организирана. И не на последно място - не позволявайте биологичния ви часовник да се разклати заради лошо планиране.

3. Грижа за здравето

Забелязвате ли как рязко хората започнаха да страдат за затворените фитнес-зали, тичането в парка, карането на колело? Как започнаха да търсят и споделят здравословни рецепти? Да се образоват на тема засилване на имунитета? И всъщност, това е прекрасно, защото - по-добре късно, отколкото никога. Понякога ни трябва напомняне, че здравето е най-важното нещо и нищо не може да го замени. А отговорни за него сме само и единствено ние самите. Движението, храната, сънят и позитивните емоции изграждат един стабилен имунитет. Един здрав дух в здраво тяло. Затова не чакайте следващо напомняне, за да се грижите за своето здраве и това на любимите ви хора.

4. Информираност

"В ерата на информацията, невежеството е избор.". За съжаление, мнозина вече разбират тази поговорка по трудния начин. Добрата новина е, че избор винаги имаме. Не е нужно този информационен поток да ни залива ежедневно, както се случва в момента. Това може да ни обърка допълнително. Важно е, обаче, да проследяваме важните събития, да бъдем информирани, да изграждаме мнение или поне да се оповаваме на авторитети. Това е ценен урок, който важи във всеки аспект на живота ни, така че не го свързвайте само с негативните новини, които слушаме непрекъснато последните дни.

5. Приоритет на ценностите

Не съжалявайте за отменените почивки, нито за времето, в което сте си цъкали на телефона, а е можело да се срещнете с приятели. Не мислете за похарчените пари, които в момента бихте искали да сте спестили. Това е първият урок от приоритизиране на ценностите. Нека приоритет ви бъде настоящият момент и пълното му изживяване. Разбира се без да бъдете безразсъдни. Просто помислете за нещата, които във времето се оказват устойчиви и в материален, но и в духовен аспект. Здравето, което лесно можем да изгубим. Времето с любимите хора, които понякога могат да бъдат далеч от нас. Точките от този списък зависят от вас и вашите ценности. Време е за приоритети.

6. Финансова култура

В този критичен период, най-голямата жертва, след човешката, уви, ще се окаже финансовата. Хора вече губят работата си, бизнеса си, спестяванията си. Говорим за гигантски икономически загуби. Това, което човек може да направи в този момент е, да започне да се образова финансово и да преосмисли отношението си към парите. Да, те не са най-важното нещо, но могат да ни гарантират спокойствие, сигурност, а понякога и здраве. Ще намерите само позитиви в това да научите основните финансови аспекти, как икономиката влияе на обикновения човек, как нашето лично потребление засяга околните. Оказва се, че всички сме свързани във финансово отношение, но именно тук идва добрата новина. Ако ние се научим да мислим за общото благо, вероятно не сме сами.

7. Грижа към околните

Един от най-важните уроци, на които ни научи Коронавирусът е, че нашите действия пряко засягат тези около нас. Да си мием ръцете, да кихаме в лакът, да кашляме в кърпичка, да пазим дистанция са няколко до болка повтаряни мантри, които обаче могат да спасят стотици човешки животи. Това важи не само за Covid-19. Мисълта за околните се отнася към всеки аспект от живота. Дали избираме да кажем добра дума, да помогнем с малък жест, да отделим време и внимание на някого, който има нужда от тях. Това са невидимите въжета на една общочовешка мрежа. Дали ще се оплетем в нея или ще ни издърпа, когато потъваме - зависи само от нашите действия.

8. Критично мислене

В морето от неверни твърдения, всяващи страх и паника, нека спрем за миг и се замислим. Имаме ли нужда от цялата информация на света или е важно да подбираме източниците си на информация? Сега имаме времето да отделим някой и друг час върху самообразоване. Да започнем от А и Б. Да видим къде пътищата се разминават. Кое е истина, кое е твърдение и кое е лъжа. Всичко това има значение за това как се отнасяме към различните предизвикателства, които животът ни поднася. Критичното мислене не е задължително песимизъм. Това е фундаментът, върху който стъпват осъзнатите решения и правилните действия.

9. Креативност

Дойде и този прекрасен момент, в който решихме доброволно да се отделим от дигиталните екрани, за да се върнем към най-сладкото чувство. Да създадеш нещо с двете си ръце. Творчеството е заложено дълбоко в човека, то е развивало цивилизации и култури. Без творчество, светът би бил едно нищо. Не мислете, че креативността се ражда от скука, напротив! Всички я притежяваме в определена степен. А дали творчеството ще бъде под формата на няколко шоколадови мъфина, игра с децата от подръчни материали или обикновена рисунка - резултатът винаги е един - незаменимото усещане как въображението ражда чудеса. Сега е моментът да се развихрите и да откриете на колко много неща сте способни всъщност!

10. Нов поглед към живот

Вече объркахме дните от седмицата, камо ли сме сподобни да си поставяме понеделнишки цели. Но ето нещо, през което всеки един от нас преминава в момента. Процесът. Процесът на промяна, на разместване на приоритетите, на една нова ценностна система. Създаване на нови мечти, поглед към нови хоризонти. Това не е спонтанно решение и действие, тип "от утре започвам". Към този процес ни подтикна една коварна болест, която ще се окаже лек за нашите души. Защо ли? Защото кризата винаги ражда решения. Защото в труден момент, човек избира накъде да продължи и често решенията се оказват правилни. Защото карантината ще ни трансформира в нещо по-добро. Нека погледнем на живота с чисти души. Да оставим дребните несгоди назад. Да приемем факта, че сме свързани. Че всяко действие има последствия. И разбира се - че животът е прекрасен и не можем да си позволим да го пропиляваме - нито за миг.